Napisal/-a Hybrid » 07 maj 2021 08:49
A si se kaj pozanimal kako je z egr ventilom pri Hondi dizel. Jaz ne vem kaj dosti o tem, berem pa da je egr pri dizlu bitveno bolj agresiven, sploh če cjaziš. Ko mašine ne goniš 100% se egr odpira in spusti skozi tudi 50% vsega lufta, ki pride v mašino. Se pravi saje še 1x noter skozi ventil, hladilnik in mašino. In pol se zadeve mašijo, svinjarija je vsepovsod. Sicer naj bi egr ventil zniževal NO izpuste, korist naj bi bila tudi nižja temperatura mašine. Samo to mi je malo čudno. Če cjaziš je odprt in kao znižuje temperaturo. Ko ga goniš polna je pa zaprt, ker mašina rabi polno moč. Hecno se mi zdi da znižuje temperaturo takrat, ko se hlajenje manj rabi. Kakorkoli zadeva je ekološka in problematična, vprašanje pa če ima sploh kako korist za mašino. Ima Honda določen kak interval na koliko naj bi se to čistilo? Vem, da zadeva crkne. Zagotovo crkne. Meni na bencinarju je crknila šele na 250k, pri dizlerjih se pa to dogaja bistveno prej. Pri bencinarjih se je brez veze ukvarjat s čiščenjem, ker so ventili poceni. Pri dizlih so lahko dragi za crknit.