Zoky wrote:Lepo pozdravljeni
Rabu bi pomoč od forumašev, ki se malo bolje spoznajo na te zadeve...kupujem digitalni fotoaparat tam od 400-500€ in me zanima kaj bi mi vi svetovali, preferiram Nikon in Cannon, ni pa obvezno, da ta dva, drugače bi rad nekaj takšnega, da mi ni treba nevem kako obdelovati slike in pa, da ima čim hitrejši čas zapiranja zaklopke...sj veste kaj mislim
Vaša mnenja?
Lp
A to misliš SLR ali navaden fotkič? No za ta denar jaz vsekakor ne bi kupoval SLRa. Čim hitrejši čas zapiranja blende? Zakaj točno ti je pa to tako pomembno? Večina fotoaparatov ima itak vsaj do 1/2000 s običajno pa tudi pod 1/3000 s, kar je čez glavo preveč... Moj nasvet kaj je pri fotoaparatu pomembno (v približno takšnem vrstnem redu):
1. Objektiv mora biti čim bolj wide-angle (35mm equivalent mora biti goriščna razdalja 28mm ali manj). Čimvečji zoom je sicer včasih tudi uporaben, ampak če imam na izbiro, imam veliko raje wide-angle objektiv, ki je za večino slik bolj uporaben.Na vsak način pa 20X zoom in podobno za takšen denar ne bo dajal preveč kvalitetne slike od sebe. Dobri objektivi s takšnimi karakteristikami stanejo po več 1000 evrov - toliko v razmislek, kakšno kvaliteto dobiš v kompaktu za nekaj 100€...
2. Objektiv mora biti "hiter" - torej blenda f/2.8 ali manj
3. Velikost senzorja mora biti čimvečja (manj šuma pri slabši svetlobi)
4. Pikslov mora biti
čimmanj 
- spet zaradi manj šuma. Tu je sploh v zadnjem času zgrešen trend, kjer se prodajajo megapiksli, zaradi tega pa trpi kvaliteta slike - zlasti v pogojih s slabšo osvetlitvijo.
Je pa res, da če slediš zgornjim napotkom, s tvojim budgetom končaš pri dokaj specialnih kompaktih, ki so mišljeni kot vsakodnevno priročen fotkič za resne, celo profesionalne fotografe. Primer takšnega za približno ta denar je Canon powershot G12... Jih je pa kar nekaj solidnih - npr. Panasonic Lumix DMC-LX3 vem da so tudi zelo hvalili v testih.